Azory: Jak se tam dostat a co od nich čekat




Jak se dostat na Azorské ostrovy

Azory se nacházejí uprostřed Atlantského oceánu, a dostat se na ně není zrovna jednoduché. Romantické duše zarazím hned na začátku - lodní spojení s kontinentem neexistuje, nezbývá než letět.
Přestože mezinárodních linek z ostrovů existuje několik, z Česka máte prakticky jedinou možnost. V první řadě se musíte dopravit do Porta. To je paradoxně nejtěžší část cesty. Z Čech existuje jediné přímé spojení - provozují ho České aerolinie a není zrovna nejlevnější (jednosměrná letenka vyjde zhruba na 3 tisíce). Nejvýhodněji tak vychází možnost dopravit se vlakem (České dráhy) nebo autobusem (RegioJet) do Berlína a odtamtud letět s aerolinkami RyanAir. S nimi se dá sehnat jednosměrná letenka kolem tisícovky.
V Portu už pak stačí nasednout opět na letadlo RyanAiru (opět asi za tisícovku) a během dvou hodin jste v hlavním městě Azorských ostrovů - Ponta Delgadě, na ostrově São Miguel.
Při včasném zakoupení jízdenek i letenek (pár měsíců dopředu) se dá s celkovou cenou vejít do 5 tisíc.


Praktické informace, jak to na Azorách chodí

Ostrovy jsou od Česka vzdálené vzdušnou čarou asi 3500 kilometrů, přirozeně tu tedy platí jiné časové pásmo. Oproti ČR je čas o 2 hodiny pozadu, oproti kontinentálnímu Portugalsku je posun hodinový.
Azory jsou regulérní součástí Portugalska, což znamená, že se tady platí eurem a úředním jazykem je portugalština. Většina lidí se však alespoň na základní úrovni dorozumí anglicky. Příslušnost k Portugalsku s sebou nese velkou výhodu, pokud jde o používání telefonu - i uprostřed Atlantiku si zavoláte za ceny jako jinde v Unii.


Klima

Ostrovy leží uprostřed Atlantiku a jsou mu tak v podstatě vydány na pospas. Na jednu stranu mu vděčí za příjemné teploty po celý rok - v zimě přes 10°C, v létě mezi 20 a 25°C. Na druhou stranu oceán způsobuje velmi náhlé změny počasí. Pokud je dopoledne azuro a vymetená obloha, stejně pro jistotu počítejte s tím, že kdykoliv během dne může padnout mlha, razantně se ochladit, ale po půl hodině už se zas počasí bude tvářit, že se nic nestalo. Na vlastní kůži jsem si to vyzkoušel naštěstí jen třikrát, a pokaždé zhruba na zmíněnou půlhodinu. Podle místních jsem měl ale na počasí poměrně štěstí, hustá mlha se prý na ostrovech leckdy drží i několik dní.
Co je také potřeba brát v potaz, je zeměpisná šířka. Příjemné klima totiž nijak neovlivňuje intenzitu slunečního svitu, takže v létě je potřeba myslet na opalovací krém. V převažujících středoevropsky jarních teplotách na něj totiž snadno zapomenete a rak z vás bude než se nadějete.
V každém případě platí, že ideální období k cestě na Azory trvá od května do září.


Jak se pohybovat po Azorách

Mezi ostrovy už existují dva druhy dopravy. Trajekty společnosti Atlanticoline spojují všechny obydlené ostrovy. Cena jízdenek je různá, v řádu desítek eur. Pokud je vám méně než 26 let a zakoupíte si za 35 € mládežnickou kartu InterJovem, máte vyhráno - jakoukoliv jízdenku na trajekt dostanete za 7,50 €. Kartička má pochopitelně více výhod - prakticky všude, kde se platí vstupné, dostanete slevu. Pořídit si ji můžete přímo v kanceláři Atlanticoline, kterou najdete v přístavu v Ponta Delgadě. K vyřízení vám stačí občanský průkaz nebo pas.
Zároveň mezi všemi ostrovy létají aerolinky SATA. Tento způsob dopravy je pochopitelně dražší, zpáteční letenka vychází obvykle na přibližně 100 €.
K dopravě přímo po ostrovech pak nejlépe poslouží auto. Na ostrovech São Miguel a Terceira sice jezdí autobusy, ty však spojují jen města, a na Azorách je to nejzajímavější pochopitelně mimo civilizaci. I přesto jsme při vlastní cestě autobusovou dopravu dvakrát využili a nesetkali jsme se s problémem. Přehledný jízdní řád byl vyvěšen na zastávce, autobus jel včas a za 25kilometrovou cestu mezi městy Cabo da Praia a Angra do Heroismo jsme zaplatili 2,11 €. Pronájem auta vychází obvykle na 30 až 40 € na den, a i zde platí - vyplatí se objednávat s předstihem. Na ostrově São Miguel můžu z vlastní zkušenosti doporučit půjčovnu Varela Rent-a-Car.
Na ostrovech São Miguel a Terceira se dokonce nachází dálnice s rychlostním limitem 120 km/h a za jejich použití se neplatí.
Připlatíte si pouze za benzín. Cena Naturalu 95 se obvykle pohybuje 3 až 4 koruny nad běžnou cenou v Česku.


Ceny

Cenovou hladinu je obtížné srovnat s tou českou, panují tu totiž velké rozdíly. V zásadě platí, že co se dá vyrobit na ostrovech, je nechutně levné, naopak za to, co se musí dovézt z kontinentu, si připlatíte. Překvapivě si toho Azořané vyprodukují víc, než bych čekal a i produkty celosvětových značek jako Nescafé nebo Marlboro se tu údajně vyrábí z lokálních surovin.
Ceny běžných potravin, které jsme platili v obchodním domě Parque Atlantico v hlavním městě, byly v létě 2015 takové: bageta 0,29 € (8 Kč), 100 gramů sýra 0,55 € (14 Kč), 100 gramů salámu 0,71 € (19 Kč), 1 kg rajčat 0,99 € (27 Kč), 1 kg broskví 0,79 € (21 Kč), 1 kg hlávkového salátu 0,66 € (18 Kč), lahev vína 2-3 € (50-80 Kč).
Posezení v restauraci jsme vyzkoušeli dvakrát, v obou případech jsme za hlavní chod a pití platili zhruba 5 € (cca 140 kč) a cena šálku kávy se ve všech koutech ostrovů pohybovala kolem 1 € (27 Kč).


Shrnutí?

Skoro váhám, jestli ostrovy k návštěvě doporučovat. Jedna z věcí, které jim dodávaly velké kouzlo, totiž nesporně byla naprosté minimum turistů. Věřím ale, že tenhle web nečte klasický koupák, který si koupí Chorvatsko od cestovky, zabalí řízky do alobalu a pak na místě tvrdošíjně požaduje RO-HLÍ-KY. Azory tedy musím i po jediné návštěvě označit jako jednu z top destinací, kde jsem kdy byl. Tak velké množství pohledů a zážitků, které člověku doslova berou dech, vměstnané na tak malé rozloze, lze totiž stěží popsat. Pro lepší představu si můžete prohlédnout moji fotogalerii nebo se podívat, jakým způsobem jsem cestu na Azory absolvoval v roce 2015.